TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TIP KULLANIMI
Tamamlayıcı Tıp; Çağdaş tıp bilimince hastalık sebeplerini önlemede kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olmadığı halde; hasta isteğiyle çağdaş tıp tedavilerinin yanında, onlara destekleyici olarak hastanın rahatlaması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, psikolojisinin düzelmesi gibi amaçlarla uygulanabilen alternatif tıp yöntemleridir.
Tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT) uygulamaları günümüzde dünyada birçok hastalığın tedavisinde hastalar tarafından gelişmiş tıpa alternatif olarak kullanılmaktadır. TAT oldukça geniş bir alanı kapsar ve sürekli değişmektedir.
Dünyada giderek yaygınlaşan uygulamalar sebebiyle 1999 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Millî Sağlık Enstitüsü'ne bağlı "Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi" kurulmuştur. Bu merkezin kuruluş amacı; tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının güvenilirlik ve etkisini incelemek ve etkisi ispatlanmış uygulamaların geleneksel tedavilere katılımını sağlamaktır.
Tamamlayıcı tedaviler özellikle 20. yy'ın sonundan itibaren hızla artmıştır. Sırt problemlerinde, anksiyete, depresyon ve baş ağrıları, kanser, artrit, bağırsak ve kronik hastalıklarda da uygulamalar giderek artmaktadır. ABD'de 90'lı yılarda yedi yıl ara ile yapılmış bir araştırma alternatif/tamamlayıcı tıp uygulamalarının % 34'ten % 42'ye ilerlediğini ortaya koymuştur.
Almanya'da kronik hastalığa yakalananların % 60-70'i en az bir defa alternatif tıp uygulayıcılarına başvurduğu bildirilmiştir. Yine bu ülkede hekimlerin de yaklaşık % 40'ının ayrıca bir alternatif tıp yöntemi uyguladıkları tespit edilmiştir.
Ülkemizde yapılan araştırmalarda da benzer sıklıklarda tamamlayıcı tedavilerin uygulandığı ve bu uygulamaların sayısının 40 yaş üstünde arttığı tespit edilmiştir. Doğu bölgelerinde yaşayanların % 70'inin tamamlayıcı yöntemlerden birini kullandığı belirlenmiştir. Bu oranlar kanser hastalarında % 80-90'ları bulmaktadır. Bu yöntemlerden 'düzenli olarak' en çok başvurulanlar; dua, okumayla tedavi, bitkilerle tedavi ve müzikle tedavi yöntemidir.
KAYNAKÇA
Comments